Kniepertjes recept

Recept voor de lekkerste Kniepertjes

Je kent ze waarschijnlijk wel,  de heerlijke krokante wafels gebakken met een wafelijzer in de periode rond Oud en Nieuw. 

Deze wafels die rond de jaarwisseling worden gebakken hebben in iedere windstreek hun eigen naam. Zo worden ze bij ons in Drenthe Knieperties genoemd, in Groningen Knieperties en in Twente Knieperkes.

Wat mij vooral bijstaat is dat het vroeger nogal een happening was. Zo kwamen buren bij elkaar om samen een middag deze wafels te bakken, dit kwam vooral omdat je er wel even zoet mee bent om ze te bakken en kon er direct even bijgepraat worden. Tegenwoordig heb je natuurlijk betere ijzers en gaat het ook wat sneller. 
Je hebt 2 soorten wafels, de rolletjes, deze worden gegeten vanaf het nieuwe jaar, in de winkels kun je deze vinden onder Vegter's rolletjes. De betekenis hiervan is dat het nieuwe jaar nog niets heeft onthuld en het nog een verrassing is wat het nieuwe jaar zal brengen. Dan heb je de platte wafels, deze worden gegeten tot het nieuwe jaar en dit zijn als het ware opengevouwen rolletjes waarvan alle geheimen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar al zijn onthuld en dus geen geheimen meer heeft.

De rolletjes worden niet van deeg, maar van een beslag en maak je door de warme wafels met de achterkant van een pollepel op te rollen. Geloof me, je hebt hier vuurvaste handen voor nodig. Ik houd het dus liever op de platte wafels.

Dit is het recept voor de platte echt heerlijk krokante wafels. 

Wat heb je nodig

 • - 1 kilo bloem
 • - 1 kilo suiker
 • - 6 eieren
 • - 375 gram roomboter (1,5 pakje)
 • - 2 zakjes vanillesuiker
 • - wafelijzer
 • - zonnebloemolie om het ijzer in te vetten


Bereiding

 1. 1. Boter smelten. 
 2. 2. Voeg suiker en vanillesuiker toe aan de gesmolten boter.
 3. 3. Roer goed door.
 4. 4. Voeg de eieren toe en roer goed door.
 5. 5. Giet het mengsel in een grote kom en roer hier de bloem doorheen. Goed doorroeren en kneden tot een homogeen deeg.
 6. 6. Laat het deeg een nacht afgedekt staan. Wil je het deeg eerder gebruiken dan kan dat, laat het dan even een paar uur in de koelkast liggen.
 7. 7. Rol balletjes ter grote van een stuiterbal.
 8. 8. Bak de balletjes in een wafelijzer die je voor het eerste balletje even insmeert met zonnebloemolie
Nadat de kniepertjes zijn afgekoeld kun je ze enkele weken in een afgesloten trommel bewaren.