Een Sinterklaas snoeptafel maken in 5 stappen

De drukste periode van het jaar staat weer voor de deur, want vanaf het moment dat het Sinterklaasjournaal weer begint en de intocht van Sinterklaas is geweest, begint de hectische tijd van cadeautjes, surprises, gedichtjes en ga zo maar door. Een drukke periode, maar vooral ook een geweldig gezellige tijd, tenminste als je niet alles tot het laatste moment uitstelt.

Hoe leuk is deze maand ook om veel met de kinderen te knutselen en te bakken. Voor deze lekkere dingen die je samen met de kinderen maakt wil je misschien op Pakjesavond ook wel een snoeptafel maken, zodat je al het lekkers wat je hebt gemaakt, of hebt gekocht, op een passende manier kunt presenteren. 

Nu is december bij wellicht de meeste gezinnen de duurste maand van het jaar, daarom laten we je zien hoe je een goedkope snoeptafel kunt maken. Om alles zo goedkoop mogelijk te houden, hebben we een aantal Sinterklaas printables die je gratis kunt downloaden. Je kunt natuurlijk zo gek doen als je zelf wilt, maar het belangrijkste is toch dat het gewoon een gezellige avond wordt!


1. DE TAFEL

Je kunt je snoeptafel net zo uitgebreid maken als je wilt, maar voor de kinderen is het al ontzettend leuk als er gewoon een klein hoekje voor Sinterklaas lekkernijen is. Dit kan op een side-table, maar ook een bijzettafeltje is leuk met Sinterklaas snoepgoed.

Voor de ondergrond van de side table kun je een juten tafelloper of een gekleurd tafelkleed gebruiken. Heb je deze niet dan kun je natuurlijk altijd een laken gebruiken of leg een paar placemats tegen elkaar aan. Ook uitgevouwen servetten kun je gebruiken als soort van tafelkleedje.

Sinterklaas Snoeptafel

2. DECORATIE

Wat het voordeel van deze periode is, is dat er op ieder papiertje, zakje of reclamefolder wel een Sinterklaas afbeelding staat. Je kunt deze uitknippen en op een stukje karton plakken voor bijvoorbeeld een menukaartje of labeltje die je aan de schalen kunt bevestigen.

Wij hebben speciaal voor Sinterklaas een aantal gratis printables voor jullie, je hebt hier alleen een printer, papier en een schaar voor nodig. Zo kun je onze Pakjesavond slinger gebruiken om aan de voorkant van de tafel te hangen, of hang hem als achtergrond boven de tafel. 

Voor de achtergrond kun je van zwart karton eenvoudig een paar grachtenpandjes knippen. Voor een side-table heb je aan 2 vellen A3 papier genoeg voor een geweldige achtergrond.

3. SCHALEN EN POTTEN

Voor een kindersnoeptafel is het veiliger om kunststof schalen en jars te gebruiken in plaats van glazen schalen of potten. Zet voor de schalen een klein menukaartje om te laten zien wat er geserveerd wordt, dit maakt het net even leuker. Zet kleine drinkflesjes met chocolademelk voorzien van rietje en "Chocolademelk" label op de tafel.

Sinterklaas Snoeptafel kunststof schalenChocolademelk flesjes labels

4. SNOEPGOED

Sinterklaas snoepgoed ligt al vanaf augustus – september in de winkels en het is natuurlijk heel erg leuk om taai taai, schuimpjes, marsepein, speculaas, kikkers en muizen, borstplaat en mini chocoladeletters en pepernoten te gebruiken. Pepernoten zijn ook ontzettend leuk om samen met de kinderen te maken. Een recept voor pepernoten kun je hier vinden, dit recept kun je uitprinten en eventueel ook als decoratie gebruiken voor in de keuken.

Wil je nog meer zelf maken dan kun je bijvoorbeeld koekjes bakken en uitsteken met een paarden koekjes uitsteker, laat de kinderen de koekjes versieren met icing of fondant.

Paard van Sinterklaas koekjes uitstekerPepernoten recept

 

5. SCHEPJES EN SNOEPZAKJES

Snoepschepjes en serveertangen maken een snoepbuffet altijd helemaal af. Het staat heel erg leuk als je voor deze Sinterklaas tafel rode snoepschepjes gebruikt. In dit geval heb je eigenlijk geen snoepzakjes nodig, omdat het meeste al tijdens het uitpakken van de cadeautjes zal worden opgegeten. Heb je visite en wil je toch iets meegeven, dan kun je bijvoorbeeld rode gestreepte of gestipte papieren zakjes gebruiken.

Snoepschep roodSnoepzakjes voor Sinterklaas

Het enige wat nu nog rest is wachten tot Sinterklaas langskomt.

Wij wensen jullie in ieder geval al heel veel voorpret en een hele fijne Pakjesavond!